KOMBUCHA – napitak zdravlja, mladosti i vitalnosti

Blago kiselkasto i slatkasto fermentirano piće koje je produkt fermentacije gljive, koja zapravo to i nije, u zelenom ili crnom čaju ili pak uvarku od šipka, kamilice, lista kupine i lipe već stoljećima osvaja svijet zdravstvenim blagodatima.

Kombucha, kombuha, kombuša, različiti su izgovori, stručnog naziva Polyporus officinalis nazivana i burmanska, kineska, japanska, indijska, španjolska ili ruska gljiva zapravo nije ni gljiva već svojevrsna mrena. Dobiva se tako da se zareže starija stabljika divlje ruže – šipka te uzima smola koja se cijedi iz zarezotine koja se potom stavi u ruski tj. crni čaj. U svom članku dr. Vandel Tasić kombuchu je opisao kao mrenu koja se stvara kao klobuk na čaju, a ne kao gljivu ili spužvu kako je uvriježeno nazivati je u širim društvenim krugovima.

Svijetlosivkaste je boje ili smeđa ukoliko je uzgojena na lipovom čaju. Iz čaja uzima biljne tvari, a u njega izlučuje ljekovite sastojke poput vitamina B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, kiseline kao što su glukuronska, mliječna, vinska, limunska, octena, glukonska, jabučna kiselina i druge, enzimi, aminokiseline, kvasac, kofein, alkohol, te minerale poput kalcija, željeza, cinka, magnezij, bakra i kalija.

Pijenje kombušinog čaja utječe na ukupno zdravlje. Blagotvorno je za srce i kardiovaskularni sustav jer smanjuje krvni tlak, poboljšava sastav krvi i krvotok te zaustavlja ovapnjenje krvnih žila. Pomaže kod gnojnih potkožnih čireva , tvrdokornih ekcema i rana te čisti kožu. Gasi žeđ i smanjuje želju za alkoholnim pićima poput piva i vina. Napitak prevenira rak, regenerira živčani sustav, smanjuje toksičnost jetre te pomaže kod reume i multiple skleroze. Uspješno liječi astmu i malariju, pospješuje tek i regulira probavu jer sadrži dobre, probiotičke, bakterije koje u probavnom sustavu uništavaju one loše te na taj način podižu imunitet. Kako sadrži kortizon pomaže i dijabetičarima, posebno kod dijabetesa tipa 2.

Pater Simon Ašić u svojoj knjizi „Pomoć iz domaće ljekarne“ preporučuje popiti čašu čaja prije spavanja kako bi se pobijedila nesanica.

Liječenje kombušinim čajem traje dva do tri mjeseca. Kod lakših bolesti dovoljna je jedna čaša na dan, kod težih dvije do tri čaše. Čaj je najbolje piti na tašte, a u toku dana petnaestak minuta prije jela i to u gutljajima.

Nakon liječenja kombušu spremimo neopranu u zračni ormar, zaštićen od prašine gdje se gljiva polako osuši, a kada nam zatreba samo je ponovo stavimo u proces. Za kraća razdoblja između kura liječenja gljivu prelijemo tri do četiri prsta čajem i takvu ostavimo nekoliko tjedana do čak nekoliko mjeseci jer će preživjeti do novog ciklusa korištenja.

PRIPREMA ČAJA:

Na litru čaja stavljamo 3 – 4 žlice šećera koji je važan zbog fermentacije. Uvijek ostavimo malo tekućine od prijašnje ture (oko 10%) te sve prelijemo mlakim ili ohlađenim čajem. Ostavmo fermentirati od 6 do 14 dana. Što je duže razdoblje fermentacije čaj poprima sve kiselkastiji okus i dobiva sve više mjehurića pa bude i poput pjenušca. Ocijeđeni napitak ostavljen na sobnoj temperaturi nastavlja s fermentacijom dok onaj čuvan u hladnjaku usporava fermentiranje.

Za spremanje napitka/čaja od kombuše najpogodniji su crni ili zeleni čaj, a možemo koristiti i listove borovice, cvijetove kamilice, listove lijeske ili kupine te šipkove bobice. Aromatične biljke poput metvice, matičnjaka i kadulje nisu pogodne za čaj.

Prilikom procesa fermentacije kombušu je najbolje držati u većim staklenkama za zimnicu od dvije ili pet litara sa širokim otvorom, važno je staklenku prekriti gazom ili krpom kako bismo omogućili protok zraka te spriječili da nam gljivu napadaju mušice, plijesan i prašina. Prije svakog novog ciklusa uzgoja „staru“ kulturu isperite pod mlazom mlake vode i brinite o higijeni svog „laboratorija“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *